Muffiny jajeczne z szynką

Zaktualizowano: 11 kwi 2021

Składniki:


1. Jajko 100 g ( 2 x sztuka 50 g )


2. Papryka czerwona 115 g ( 0.5 x sztuka 230 g )


3. Wędlina z piersi indyka 75 g ( 3 x plaster 25 g )


4. Pomidor 85 g ( 0.5 x sztuka 170 g )

5. Szczypiorek 10 g ( 2 x łyżka 5 g )


6. Sól 0.3 g ( 1 x szczypta 0.3 g )


7. Pieprz czarny 0.3 g ( 1 x szczypta 0.3 g )


8. Olej rzepakowy 5 g ( 1 x łyżeczka 5 g )


Opis przygotowania:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Paprykę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne i pokroić. Poszatkować szczypiorek. W miseczce rozkłócić jajka i dodać pokrojone warzywa. Doprawić solą, pieprzem. Formę do pieczenia muffinek natłuścić olejem i zalać masą jajeczną. Można też użyć foremek silikonowych - wtedy nie trzeba już natłuszczać. Piec w piekarniku ok 15 minut.


Składniki odżywcze:

1. Energia 317 kcal

2. Węglowodany 13 g

3. Białko 27 g

4. Tłuszcz 16 g

120 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie